Belangrijke thermoplasten

Belangrijke thermoplasten

Hier onder zijn de belangrijkste thermoplasten opgesomd en wordt kort omschreven welke eigenschappen ze hebben. Ook worden enkele toepassingen van de kunststoffen genoemd.

Alle onderstaande thermoplasten worden door AWA Molding door middel van kunststof spuitgieten verwerkt tot plastic producten.

Polyetheen / Polyethyleen (PE)

Polyethyleen (PE) is een thermoplastisch polymeer. Het is de meest voorkomende kunststof ter wereld. Polyethyleen wordt gebruikt in een groot aantal producten zoals verpakkingen, speelgoed en auto-onderdelen. Polyethyleen heeft vele eigenschappen, waaronder lichtgewicht, duurzaam en gemakkelijk te gieten. Polyetheen is een vrij zacht en taai, kristallijn polymeer dat in twee hoofdtypen voorkomt: LDPE  en HDPE. Zowel LDPE als HDPE verliezen geleidelijk hun stijfheid bij temperatuurverhoging.

LDPE

LDPE heeft een ( age dichtheid, ca. 0,92 kg/dm3 en is aanzienlijk minder stijf dan HDPE. LDPE wordt gebruikt in een groot aantal toepassingen, zoals voedselverpakking, plastic zakken en speelgoed. LDPE is een duurzaam en flexibel polymeer. Het is ook bestand tegen hitte en chemicaliën. Het smeltpunt van LDPE ligt op 105 °C.

HDPE

HDPE wordt gebruikt in een groot aantal toepassingen, zoals verpakking, leidingen en buizen. HDPE heeft vele eigenschappen, het is lichtgewicht, duurzaam en gemakkelijk te vormen. HDPE smelt bij een temperatuur van 120-130 graden Celsius. HDPE heeft een hoge dichtheid (ca. 0,95 kg/dm3). 

Op de pagina polyethyleen spuitgieten vind je meer over de verwerking van PE.

Polypropeen / Polypropyleen (PP)

Polypropyleen, ook bekend als PP of Polypropeen, is een type kunststof dat in een verscheidenheid van producten wordt gebruikt. Het is licht van gewicht en duurzaam, waardoor het een ideaal materiaal is voor zaken als verpakkingen en voedselcontainers. Polypropyleen is ook hittebestendig en kan gemakkelijk in verschillende vormen worden gegoten. Deze kwaliteiten maken het een veelzijdig materiaal dat kan worden gebruikt in een breed scala van producten, van auto-onderdelen tot vloerbedekking. Bovendien is polypropyleen goedkoop te produceren, waardoor het een populaire keuze is voor massaprodukten. Daarom is polypropyleen een van de meest gebruikte kunststoffen ter wereld.

Polypropeen (PP) lijkt op polyetheen maar is iets harder en stijver dan HDPE. Het is eveneens kristallijn en smelt bij ca. 165 °C. De slagsterkte van polypropeen laat, vooral bij lagere temperaturen, te wensen over. Polypropeen wordt daarom voor veel toepassingen gemodificeerd met rubber (soms ingebouwd als copolymeer).

De voornaamste toepassingen van PP zijn: verpakkingsfolies, vezels, flessen, kratten, buizen, auto-onderdelen.

Een bijzonderheid is dat in polypropeen producten scharnieren kunnen worden ingebouwd die een vrijwel onbeperkte weerstand tegen herhaald buigen vertonen (bijv. in doppen voor shampoo). Op de pagina Polypropyleen spuitgieten vind je meer informatie over de verwerking van PP.

Polystyreen (PS)

Polystyreen (PS) is een synthetische kunststof die uit aardolie wordt gemaakt. Het is een amorf, zeer bros, hard polymeer met een verwekingspunt van ca. 90 °C. PS wordt gebruikt om een verscheidenheid aan producten te maken vanwege de betaalbaarheid en de vormbaarheid. Verbetering van de slagsterkte wordt ook hier bereikt door het materiaal te mengen of copolymeriseren met rubber (meestal butadieenrubber). Dit gaat echter ten koste van de stijfheid. Ongemodificeerd polystyreen wordt op grote schaal toegepast in koffiebekertjes, wegwerpserviesgoed etc. Slagvast polystyreen (HIPS) wordt o.a. gebruikt in duurzame huishoudelijke artikelen. Op grote schaal wordt polystyreen toegepast als schuim (het bekende piepschuim) voor verpakking en warmte-isolatie. PS-producten zijn niet biologisch afbreekbaar en het kan honderden jaren duren voordat ze op stortplaatsen worden afgebroken. Meer over polystyreen spuitgieten.

Polyamide

Polyamide (PA), ook wel nylon, is een verzameling polymeren die in ketenopbouw verschillen en, naar het aantal opeenvolgende koolstofatomen in de keten, onderscheiden worden als (o.a.) PA6, PA6.6, PA11 en PA12. Polyamiden zijn kristallijne polymeren met vrij hoge smeltpunten (>200 °C). Hierdoor behouden ze hun vaste stof-karakter tot een vrij hoge temperatuur hoewel hun, toch al niet zo hoge, stijfheid bij verwarming snel daalt. Polyamiden hebben een uitstekende slagsterkte en slijtageweerstand en een vrij lage wrijvingscoëfficiënt. Dit alles maakt polyamide zeer geschikt voor technische toepassingen in tandwielen, lagers etc. Dikwijls wordt polyamide versterkt met glasvezels (tot wel 60%), wat de stijfheid aanzienlijk vergroot. Een zwak punt van polyamide is de gevoeligheid voor water. In natte toestand is de stijfheid van polyamide veel lager dan in droge toestand. Het water wordt niet alleen door contact met water opgenomen, het materiaal onttrekt ook vocht uit de omgevingslucht. Polyamide wordt daarom vaak geconditioneerd, waarna het zijn optimale mix van stijfheid en slagvastheid verkrijgt. Meer over polyamide spuitgieten.

Polycarbonaat (PC)

PC, of polycarbonaat, is een soort kunststof die omwille van zijn unieke eigenschappen in een hele reeks producten wordt gebruikt. Het is helder als glas, maar veel lichter en breukbestendiger. PC is ook zeer duurzaam en heeft een hoge hittebestendigheid, waardoor het ideaal is voor elektronische onderdelen en andere toepassingen waarbij het bestand moet zijn tegen hoge temperaturen. PC heeft bovendien goede elektrische isolatie-eigenschappen en het kan gemakkelijk in verschillende vormen worden gegoten. Als gevolg daarvan wordt PC in alles gebruikt, van brillenglazen en hoesjes voor mobiele telefoons tot kogelbestendige ramen.

Polycarbonaat (PC) is tot ca. 140 °C een amorf, glasachtig transparant polymeer met uitstekende mechanische eigenschappen. De slagsterkte van polycarbonaat is extreem hoog. Dit maakt polycarbonaat enerzijds geschikt voor glasvervangende toepassingen, anderzijds voor technische toepassingen. Versterkt met glasvezel is polycarbonaat eveneens geschikt voor metaalvervangende toepassingen (reengineering). Meer over polycarbonaat spuitgieten.

ABS (Acrylonitril-butadieen-styreen)

ABS-kunststof is een thermoplastische kunststof die wordt gekenmerkt door zijn hoge slagvastheid, waardoor het ideaal is voor producten die aan slijtage en scheuren onderhevig zijn. ABS-kunststof is ook licht in gewicht, gemakkelijk te vormen en bestand tegen vuil en bacteriën.

ABS is een licht doch hard co-polymeer. ABS heeft een hoge slagsterkte, een hoge temperatuurresistentie en een slechts iets lagere stijfheid dan puur polystyreen (PS). ABS wordt op grote schaal toegepast in speelgoed (LEGO), tv-kasten, bureau-machines etc. Een afgeleide van ABS is Arylonitril-Styreen-Acrylester (ASA). In tegenstelling tot polystyreen en ABS onderscheidt dit materiaal zich door zijn hoge weerstand tegen veroudering. ABS wordt voornamelijk gebruikt voor onderdelen van boten, straatverlichting, brievenbussen etc. Meer over ABS spuitgieten.

Alles over thermoplasten spuitgieten

PORTFOLIO

CONTACTGEGEVENS

Adres:
De Kletten 12-16
9206 BA Drachten

 

KvK: 01062007
BTW: NL 8103 14940 B01
IBAN: NL 66 RABO 038 90 97 101

HEEFT U EEN IDEE VOOR EEN NIEUW PRODUCT?

ONTDEK OF WIJ U KUNNEN HELPEN