Kunststof Spuitgieten

Kunststof Spuitgieten

Hieronder lees je onder meer wat spuitgieten precies is en hoe het werkt, wat de voordelen zijn en welke kunststoffen er geschikt voor zijn.

Kunststof spuitgieten is al 30 jaar onze core business. Wilt u direct weten of u bij ons terecht kunt voor het spuitgieten van uw producten? Neem dan contact op. Wij helpen u graag met het ontwikkelen en spuitgieten van een nieuw of bestaand kunststof product.

Neem contact op

Wat is spuitgieten?

Spuitgieten is de belangrijkste verwerkingstechniek van ‘thermoplasten’ - in het Engels ook wel plastics genoemd.

Bij kunststof spuitgieten, ook wel plastic molding genoemd, wordt kunststof granulaat of poeder gesmolten en vervolgens - als vloeibare massa - onder hoge druk ingespoten in een spuitgietmatrijs (een mal), waarvan de holte de vorm heeft van het gewenste product. Door afkoeling stolt de kunststof en krijgt het product zijn vorm. Het gehele proces van spuitgieten (de spuitgietcyclus) omvat in totaal zeven stappen en verloopt in de meeste gevallen volautomatisch.

Spuitgieten is een relatief snel en eenvoudig proces, waardoor het ideaal is voor massaproductie. Het is ook relatief goedkoop, waardoor het een populaire keuze is voor fabrikanten.

Voorbeelden van producten die door spuitgieten worden vervaardigd zijn plastic speelgoed, plastic verpakkingen, medische hulpmiddelen en auto-onderdelen.

Door spuitgieten gemaakte kunststof producten

Voorbeelden van kunststof producten die door ons d.m.v. spuitgieten zijn gemaakt

Specifieke spuitgiettechnieken

Insert molding, waarbij een onderdeel dat niet van kunststof is - bijvoorbeeld een draadbus of aandrijfas - wordt omspoten met kunststof, en overmolding, waarbij een kunststof onderdeel tijdens het spuitgieten wordt omsloten (een vorm van 2K-spuitgieten) zijn specifieke spuitgiettechnieken die ook kunnen worden ingezet wanneer u plastic producten laten maken wilt. Wij kunnen beide technieken toepassen met onze spuitgietmachines.

Insert molding product voorbeeld

Voorbeeld van kunststof producten die zijn gemaakt met insert molding (links) en overmolding (rechts)

Spuitgietmachines

Een spuitgietmachine is de machine die wordt gebruikt om kunststoffen te spuitgieten. Spuitgietmachines zijn er in verschillende soorten (hydraulisch, mechanisch, elektrisch, of hybride) en worden gebruikt om een grote verscheidenheid van producten, waatonder auto onderdelen, medische hulpmiddelen, speelgoed te produceren. Wij beschikken over spuitgietmachines tot 2800 kN. Hiermee kunnen we kunststof producten tot een grootte van ca. 30x20 cm en met een gewicht van maximaal 700 gram spuitgieten.

De voordelen van spuitgieten

Het spuitgieten van kunststof heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van alternatieve productiemethoden vacuümvormen, rotatiegieten en spuitblazen. De belangrijkste drie voordelen zijn:

  1. Zeer efficiënt: het spuitgietproces is bijna altijd volledig geautomatiseerd en is dus zeer efficiënt. Waar nodig worden ook robots ingezet om het productieproces verder te optimaliseren. Ook de kans op fouten is gering. Omdat het hele proces geautomatiseerd is, is de kostenefficiëntie hoog.
  2. Hoge precisie: spuitgieten is eigenlijk gewoon gieten in een mal, maar dan onder hoge druk. Elk detail in de mal (bij spuitgieten een matrijs of spuitgietmatrijs genoemd) wordt zeer nauwkeurig overgenomen, inclusief de textuur van de wanden van de holte in de matrijs. Hierdoor wordt het mogelijk glanzende of juist getextureerde (delen van) oppervlakken te maken en is er doorgaans geen nabewerking nodig. Zowel eenvoudige als complexe kunststof producten kunnen met spuitgieten worden gemaakt.
  3. Combineren van kunststoffen is mogelijk: bij spuitgieten is het mogelijk om verschillende grondstoffen te combineren. Dit geeft veel vrijheid bij de ontwikkeling van plastic producten. Het combineren van kunststoffen kan ook leiden tot kostenbesparingen; denk bijvoorbeeld aan metalen onderdelen die vervangen worden door kunststof.

Spuitgietmachine met spuitgieter engineer

Spuitgietmachine met spuitgieter

Welke soorten kunststof kun je spuitgieten?

Met spuitgieten kunnen de meeste thermoplastische en een aantal thermohardende kunststoffen verwerkt worden. 

  • Thermoplastische kunststoffen (ook wel thermoplasten of plastics genoemd) worden na verhitting zacht en smelten uiteindelijk. Bij afkoeling wordt het materiaal stijf. Dat proces is herhaalbaar, waardoor deze soorten kunststoffen volledig recycleerbaar zijn. De bekendste thermoplasten die voor spuitgieten worden gebruikt zijn ABS (Acrylonitril-butadieen-styreen), PP (polypropeen/polypropyleen), PE (polyetheen/polyethyleen) en PS (polystyreen), polyamide en PP (polycarbonaat).
  • Thermohardende kunststoffen harden uit in de matrijs, waardoor de interne structuur verandert. Als gevolg daarvan zijn deze materialen zeer beperkt recycleerbaar. Voorbeelden van thermohardende kunststoffen die door spuitgieten worden verwerkt, zijn polyesterharsen (UP), fenolharsen (PF) en melamine/fenolharsen (MP); deze kunststoffen worden ook wel harde plastics genoemd.

kunststof korrels die gebruikt worden bij spuitgieten

Kunststof granulaat korrels die gebruikt worden voor spuitgieten

De kunststof keuze

Elke soort kunststof heeft zijn mogelijkheden en beperkingen. De keuze voor een bepaalde grondstof hangt grotendeels af van de technische en visuele eisen die aan een product worden gesteld. Deze eisen moeten dan ook in een vroeg stadium van het ontwikkelingsproces duidelijk worden geformuleerd.

Bij AWA Molding verwerken we uitsluitend thermoplasten. We hebben ruime ervaring in het verwerken van gangbare thermoplastische kunststoffen. Meer over de specifieke kunststoffen die wij verwerken:

Daarnaast hebben we ook ervaring met engineering plastics als Ultem (polyetherimide) en LCP (Liquid Crystal Polymers), al dan niet gevuld met glasvezel, siliconen, Teflon, talk etc.

Spuitgietmatrijzen

Matrijzen (ook wel spuitgietmal of spuitgietmatrijs genoemd) zijn essentiële gereedschappen bij het spuitgieten van plastic producten. De gebruikte matrijs bepaalt de uiteindelijke vorm van het product. 


Elke oneffenheid op de matrijs laat zijn sporen na op het spuitgegoten product. Het is daarom van groot belang de matrijs zorgvuldig te construeren en te fabriceren. AWA Molding construeert , indien nodig, haar eigen matrijzen.

Spuitgietmatrijs die gebruikt wordt bij spuitgieten

Spuitgietmatrijs (mal)

Kosten kunststof spuitgieten

De kosten van spuitgieten variëren per product en zijn onder meer afhankelijk van:

  • Het gebruikte materiaal;
  • Het gewenste productievolume;
  • De benodigde matrijs;
  • De te maken machinekosten

Vanwege de relatief hoge kosten die gemoeid zijn met het maken van een matrijs, is het laten maken van kunststof producten door middel van spuitgieten over het algemeen alleen rendabel bij de productie van grote volumes (vanaf ca. 3.000 producten).

In het algemeen geldt dat hoe meer producten worden afgenomen, hoe goedkoper het spuitgieten wordt. Toch kan in sommige gevallen het spuitgieten van kleine series interessant zijn. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij maken graag een vrijblijvende offerte voor u.

Veelgestelde vragen over spuitgieten

Hoe lang duurt het om iets te spuitgieten?

Hoe lang het spuitgieten van een product duurt, hangt vooral af van hoe snel het materiaal in de matrijs afkoelt. Dunne kunststof producten kunnen vaak zeer snel worden gemaakt (van 5 tot ongeveer 30 seconden.). Voor dikkere producten kan de cyclustijd van spuitgieten oplopen tot enkele minuten.


Wat is het verschil tussen spuitgieten en extruderen?

Het verschil tussen spuitgieten en extruderen is dat er bij spuitgieten een compleet product met 3 dimensies wordt gemaakt, terwijl er bij extrusie een product wordt gemaakt in 2 dimensies, bijvoorbeeld een tochtstrip of tuinslang die vervolgens op iedere gewenste lengte wordt afgezaagd.


Wat zijn de alternatieven van kunststof gieten?

Kunststof gieten is, wegens de noodzaak van een matrijs (mal) en de hoge druk en temperaturen die ermee gepaard gaan, meestal vooral interessant bij het maken van grotere aantallen producten (vanaf 3.000). Vacuümvormen, rotatiegieten, spuitblazen en spuitgieten onder lage druk kunnen alternatieven zijn voor spuitgieten bij kleinere hoeveelheden. In sommige gevallen is spuitgieten in kleine series echter toch rendabel. Vraag naar de mogelijkheden.

Neem contact op

Bent u op zoek naar een gespecialiseerd kunststof spuitgietbedrijf om plastic producten te ontwikkelen en/of laten te maken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag met de ontwikkeling en het spuitgieten van een nieuw of bestaand kunststof product. We zijn ook te bereiken op telefoonnummer 0512-525505.

Neem contact op

PORTFOLIO

CONTACTGEGEVENS

Adres:
De Kletten 12-16
9206 BA Drachten

 

KvK: 01062007
BTW: NL 8103 14940 B01
IBAN: NL 66 RABO 038 90 97 101

HEEFT U EEN IDEE VOOR EEN NIEUW PRODUCT?

ONTDEK OF WIJ U KUNNEN HELPEN