Kunststof spuitgieten

Kunststof spuitgieten

Spuitgieten is de belangrijkste verwerkingstechniek van thermoplasten, in het Engels ook wel plastic genoemd. AWA Molding beschikt over diverse spuitgietmachines om kunststof producten te maken.

Spuitgieten is AWA Molding's core business. Al meer dan twintig jaar maken we kunststof producten voor uiteenlopende opdrachtgevers.

AWA Molding verwerkt uitsluitend thermoplastische kunststoffen. We hebben ruime ervaring met het verwerken van gangbare thermoplasten als ABS, polypropeen, polyetheen en polystyreen, maar ook met engineering plastics als Ultem en LCP (al dan niet gevuld met glasvezel, siliconen, teflon, talk etc.).

Spuitgietproduct5Spuitgietproduct6Spuitgietproduct6

Voorbeelden van kunststof producten die door AWA Molding zijn gemaakt (zie ook: portfolio)

Productieproces

Bij het spuitgieten van kunststof wordt kunststof granulaat of poeder gesmolten en vervolgens onder hoge druk ingespoten in een mal (matrijs), waarvan de holte de vorm heeft van het gewenste product. Door afkoeling stolt de kunststof en krijgt het product zijn vorm.

De spuitgietcyclus omvat in totaal zeven stappen en verloopt in de meeste gevallen volautomatisch. Bij de productie van kunststof producten worden soms robots gebruikt om het proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Robots dienen onder meer om de kans op beschadigingen aan het product te verminderen en om menselijke fouten te voorkomen.

Kunststoffen

Bekende thermoplastische kunststoffen die gebruikt worden voor spuitgieten zijn ABS, polypropeen, polystyreen, polyamide en polycarbonaat. Elk type kunststof heeft zijn mogelijkheden en beperkingen. De keuze voor een bepaalde grondstof is grotendeels afhankelijk van de technische en visuele eisen die gesteld worden aan een product. Deze eisen moeten dan ook al vroeg in het ontwikkelproces helder geformuleerd worden.

Door de relatief hoge kosten die het maken van een matrijs met zich meebrengt is spuitgieten als proces, in de regel, alleen rendabel voor het produceren van grotere series (vanaf ca 3.000 stuks). In het algemeen geldt: hoe meer producten worden afgenomen, hoe goedkoper spuitgieten wordt. Indien u (zeer) kleine oplages wenst, dan kunt u bijvoorbeeld beter terecht bij Plexishop voor plexiglas of polycarbonaat platen in verschillende diktes. 

Soms is een nabewerking van een kunststof product nodig om tot het gewenste eindproduct te komen. Veelvoorkomende nabewerkingstechnieken zijn decoratie, kunststof lijmen en kunststof lassen.

Matrijzen

matrijs spuitgieten

Matrijzen zijn essentiële gereedschappen bij het spuitgieten van kunststof producten. De gebruikte matrijs bepaalt de uiteindelijke 

vorm van het product. Iedere oneffenheid op de matrijs laat zijn sporen na op het eindproduct. Het is dan ook erg belangrijk de matrijs zorgvuldig te construeren en te fabriceren. AWA Molding construeert, indien nodig, zelf matrijzen.

Kosten

De kosten van spuitgieten verschillen per product en zijn onder meer afhankelijk van:

  • Het gebruikte materiaal;
  • Het gewenste productievolume;
  • De benodigde matrijs;
  • De machinekosten die gemaakt moeten worden.

Wilt u meer informatie over de kosten van spuitgieten of een prijsopgave? Neem dan contact met ons op. Wij bieden u graag, geheel vrijblijvend, een offerte aan.

Professioneel spuitgieten

Bent u op zoek naar een ervaren spuitgietbedijf? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag met het uit-ontwikkelen en spuitgieten van een nieuw of bestaand product. Wij zijn ook te bereiken via telefoonnummer 0512-525505

Wat kost spuitgieten?

PORTFOLIO

CONTACTGEGEVENS

Adres:
De Kletten 12-16
9206 BA Drachten

 

KvK: 01062007
BTW: NL 8103 14940 B01
IBAN: NL 66 RABO 038 90 97 101

HEEFT U EEN IDEE VOOR EEN NIEUW PRODUCT?

ONTDEK OF WIJ U KUNNEN HELPEN