De spuitgietcyclus

De spuitgietcyclus

Kunststof spuitgieten verloopt, globaal gezien, in zeven processtappen; van het sluiten van de matrijs tot het uitstoten van het product.

1. De machine sluit de matrijs. Alle bewegende delen van de matrijs die noodzakelijk zijn om het gewenste product te vormen worden op de juiste plaats gebracht.

2. De spuitneus van de machine wordt tegen de matrijs gedrukt (bij het construeren van de matrijs moet rekening worden gehouden met de aanlegdruk van de spuitneus op de matrijs).

3. De vormholten van de matrijs worden gevuld met kunststof. Vaak bereikt de inspuitdruk pas zijn maximum wanneer de matrijs bijna volledig gevuld is. Bij dunwandige producten is de inspuitsnelheid belangrijker dan de inspuitdruk. Door de hoge inspuitsnelheid zullen reeds tijdens het vullen hoge drukken in de matrijs optreden. Essentieel is dat de lucht in de matrijsholte tijdens het vullen eenvoudig kan ontsnappen.

4. De machine schakelt over op nadruk en de massa stolt in de matrijs. Nadruk is nodig om het verschil in volume van het polymeer in de vloeibare fase en de vaste fase op te vangen. De krimpholten die ontstaan als gevolg van het volumeverschil worden tijdens de nadrukfase gevuld. Nadrukhoogte en –tijd zijn afhankelijk van de vorm en afmetingen van het te spuitgieten product en de grootte van de eventuele aanspuiting (het noodzakelijke bijproduct).

5. De spuitneus van de machine wordt van de matrijs losgemaakt.

6. De machine bereidt een nieuwe hoeveelheid polymeer voor.

7. De matrijs wordt geopend. Alle bewegende delen van de matrijs verplaatsen zich zodanig dat het product kan worden uitgestoten of op een andere manier kan worden verwijderd.

De totale cyclustijd is in de praktijk grotendeels afhankelijk van de benodigde koeltijd. De koeltijd wordt bepaald door het gebruikte polymeer, de wanddikte van het product, de warmteafgifte van de matrijs, en de temperatuur van de matrijs.

Alles over spuitgieten

PORTFOLIO

CONTACTGEGEVENS

Adres:
De Kletten 12-16
9206 BA Drachten

 

KvK: 01062007
BTW: NL 8103 14940 B01
IBAN: NL 66 RABO 038 90 97 101

HEEFT U EEN IDEE VOOR EEN NIEUW PRODUCT?

ONTDEK OF WIJ U KUNNEN HELPEN