ABS spuitgieten

ABS spuitgieten

ABS (Acrylonitril-butadieen-styreen) is een thermoplast die vaak wordt gebruikt voor spuitgieten. ABS is relatief goedkoop en wordt onder meer gekenmerkt door een hoge slagvastheid en sterkte, waardoor het een ideaal materiaal is voor vele toepassingen, waaronder de productie van auto-onderdelen, motorhelmen, LEGO blokjes en de behuizing voor computerbeeldschermen en huishoudelijke apparaten.

Heeft u een ABS product dat u wilt laten spuitgieten? Neem contact met ons op. Wij hebben in onze spuitgieterij meer dan 30 jaar ervaring in het maken van ABS onderdelen en bespreken graag de mogelijkheden met u.

Neem direct contact op

Hoe werkt ABS spuitgieten?

ABS spuitgieten is het proces waarbij gesmolten ABS in een matrijs (een mal) van een spuitgietmachine wordt gespoten. Zodra de kunststof is afgekoeld en gestold, wordt het product uit de matrijs geworpen.

ABS heeft een vrij breed verwerkingsgebied en is daarom relatief makkelijk te spuitgieten. Met ABS is het ook mogelijk om hoogglanzende producten te maken. Daarvoor is het belangrijk dat de grondstof niet te snel afkoelt in de matrijs, wat wordt bereikt door de matrijs niet heel koud te maken.

spuitgietmachine met robot en lopende band met producten

Spuitgietmachine met lopende band

Voorbeelden ABS producten

Door ABS te spuitgieten kunnen vele verschillende soorten producten worden gemaakt. Hieronder vindt u twee voorbeelden van ABS onderdelen die wij hebben gemaakt.

handle met knop van polypropyleen

Deze handle met knop is gemaakt van ABS en Polypropyleen. (Zie ook: portfolio)

Het transparante deel van dit display voor een fietscomputer is van ABS gemaakt

De voordelen van ABS

  • Sterk, hard en slagvast
  • Bijzonder lange levensduur
  • Goed bestand tegen chemicaliën
  • Elektrisch isolerend materiaal
  • Geeft hoge glans aan het product
  • Eenvoudig te bewerken (bijvoorbeeld boren, frezen, zagen)

De nadelen van ABS

  • Lage weerstand tegen UV zonlicht, wat kan leiden tot verkleuring
  • Laag elektrisch isolerend, vergeleken met polystyreen
  • Door het relatief lage smeltpunt niet geschikt voor toepassingen bij hoge temperaturen
  • ABS is een amorfe thermoplast en kan gaan scheuren (ook wel stress-cracking genoemd) door externe drukken of invloeden

Goed om te weten is dat er vaak UV-stabilisatoren aan ABS worden toegevoegd om sterkteverlies, oxidatie en kleurverlies te voorkomen. 

Is ABS de beste kunststof voor uw product?

ABS is een populaire kunststof, maar is het ook de beste optie voor uw product? Wanneer u plastic onderdelen laten maken wilt, dan bepalen we graag, samen met u, wat de meest geschikte kunststof is. Bij AWA Molding hebben we ruime ervaring met het spuitgieten van ABS en andere thermoplastische kunststoffen.

Veelgestelde vragen

Is ABS duurzaam?

ABS wordt erg veel verwerkt en is goed recyclebaar, met behoud van eigenschappen. Daarom is deze grondstof als gerecycleerd materiaal goed verkrijgbaar.

Hoe sterk is ABS?

De combinatie van een mooi oppervlak, stijfheid, sterkte en slagvastheid maakt ABS erg geschikt voor huishoudelijke apparaten en behuizingen waarmee ruw omgegaan wordt. Bijvoorbeeld stofzuigers.

We denken graag met u mee

U zoekt een gespecialiseerd spuitgietbedrijf om uw ABS producten te laten ontwikkelen en/of maken? Neem dan contact op. Wij helpen u graag met de ontwikkeling en het spuitgieten van een nieuw of bestaand product.

In ons spuitgietbedrijf in Drachten beschikken we over spuitgietmachines die 24/7 kwalitatief hoogwaardige ABS producten voor u kunnen spuitgieten tot een grootte van ca. 30x20 cm, en met een gewicht van maximaal 700 gram. We zijn ook te bereiken op telefoonnummer 0512-525505.

Neem direct contact op

PORTFOLIO

CONTACTGEGEVENS

Adres:
De Kletten 12-16
9206 BA Drachten

 

KvK: 01062007
BTW: NL 8103 14940 B01
IBAN: NL 66 RABO 038 90 97 101

HEEFT U EEN IDEE VOOR EEN NIEUW PRODUCT?

ONTDEK OF WIJ U KUNNEN HELPEN