Polystyreen (PS) spuitgieten

Polystyreen (PS) spuitgieten

Polystyreen (PS) is een van de meest gebruikte kunststoffen voor het spuitgieten van plastic producten. PS wordt vaak gebruikt als verpakkingsmateriaal omdat het zo goedkoop is en gemakkelijk kan worden vervaardigd. Ook wordt het gebruikt voor het maken van onder meer plastic modelbouwpakketten, CD-doosjes en behuizingen voor rookmelders.

Heeft u een polystyreen product dat u wilt laten spuitgieten? Neem dan contact met ons op. Wij hebben in ons spuitgietbedrijf meer dan 30 jaar ervaring in het maken van kunststof producten voor diverse toepassingen en bespreken graag, geheel vrijblijvend, de mogelijkheden met u.

Neem direct contact op

Hoe werkt polystyreen spuitgieten?

Bij polystyreen spuitgieten worden kunststof korrels tot een viskeuze massa verhit en onder hoge druk ingespoten in een matrijs (een mal met vormholten). Zodra de kunststof voldoende is afgekoeld heeft het de gewenste vorm gekregen en wordt het uitgestoten door de matrijs.

Polystyreen heeft een vrij breed verwerkingsgebied en is daardoor een makkelijk te verwerken materiaal. Het materiaal heeft een kleine warmteinhoud waardoor de verwerkingstijd erg kort kan zijn.

De voordelen van polystyreen

  • Prima taaiheid, ook in het geval van temperaturen onder het vriespunt;
  • Goed bestand tegen hitte;
  • Elektrisch isolerend materiaal;
  • Eenvoudig te bewerken (bijvoorbeeld boren, frezen, zagen);
  • Hoge smelttemperatuur (de max. gebruikstemperatuur ligt ergens tussen 85 °C en de 100 °C).

Het basismateriaal PS is erg helder transparant, maar vrij bros. Door de grondstofleverancier kan het materiaal slagvast worden gemaakt door toevoeging van rubber-componenten. Daardoor gaat de transparantie verloren en is ook de glans is grotendeels weg.

De nadelen van polystyreen

  • Het vormt een vrij slechte barrière tegen zuurstof en waterdamp en heeft een relatief laag smeltpunt;
  • Het materiaal heeft een vrij hoge kruip;
  • Er komen gemakkelijk krassen op het product.

Voorbeelden PS producten

Spuitgieten is een productieproces dat wordt toegepast om een breed scala van kunststof producten en onderdelen te maken. Hieronder zijn twee voorbeelden te zien van PS producten die wij in onze spuitgieterij hebben gemaakt.

Polystyreen kunststof klokrand

Het gebruikte materiaal van dit klokrand product is polystyreen (PS). Van het product zijn grote volumes geproduceerd, in meerdere kleuren.

Polystyreen kunststof verpakkingsmateriaal

De rand van dit product hebben we in samenwerking met de klant ontwikkeld en spuitgegoten. Het gebruikte materiaal is polystyreen (PS). (Zie ook: portfolio)

Is polystyreen de beste kunststof voor uw product?

Polystyreen is een van de meest gebruikte kunststoffen bij spuitgieten, maar is het ook de beste keuze voor uw product? Wanneer u kunststof producten wilt laten maken, kiezen wij graag samen met u het beste soort kunststof voor uw situatie. Bij AWA Molding hebben we meer dan 30 jaar ervaring met het spuitgieten van polystyreen en andere thermoplastische kunststoffen.

Veelgestelde vragen over PS

Waar wordt polystyreen voor gebruikt?

Polystyreen wordt onder meer gebruikt voor wegwerpverpakkingen, wegwerpservies, plastic modelbouwpakketten, CD-doosjes, behuizingen voor rookmelders, frames voor nummerplaten, scheerapparaten en vele andere voorwerpen. 

Een bekend PS product is piepschuim, dat gemaakt wordt van geëxpandeerd polystyreen (EPS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS). Verpakkingsmateriaal is vaak van EPS gemaakt, isolatiemateriaal van XPS.

Is polystyreen recyclebaar?

Ja, polystyreen is volledig recyclebaar.

Is polystyreen giftig?

Bij normaal gebruik zijn producten van polystyreen veilig te gebruiken door baby’s, kinderen en volwassenen.

We denken graag met u mee

Bent u op zoek naar een spuitgietbedrijf om uw kunststof producten te laten ontwikkelen en/of maken? Neem dan contact met ons op, wij helpen graag met de ontwikkeling en het spuitgieten van een nieuw of bestaand polystyreen product.

In onze spuitgieterij in Drachten (Friesland) beschikken we over spuitgietmachines die kwalitatief hoogwaardige kunststof producten maken tot een grootte van ca. 30x20 cm, en met een gewicht van maximaal 700 gram. We zijn ook te bereiken op telefoonnummer 0512-525505.

Neem direct contact op

PORTFOLIO

CONTACTGEGEVENS

Adres:
De Kletten 12-16
9206 BA Drachten

 

KvK: 01062007
BTW: NL 8103 14940 B01
IBAN: NL 66 RABO 038 90 97 101

HEEFT U EEN IDEE VOOR EEN NIEUW PRODUCT?

ONTDEK OF WIJ U KUNNEN HELPEN