Wanddikte

Bij het ontwerpen van een spuitgietproduct moet men er nauwlettend op toezien dat de wanden en doorsneden van het product uniform van dikte zijn om inzakkingen en krimpholten te voorkomen.

Sterke vernauwingen of verdikkingen moeten worden vermeden. Vernauwingen veroorzaken stromingsweerstanden in de matrijs die tot een ongelijkmatige vulling van de holte kunnen leiden. Verdikkingen kunnen het ontstaan van inzakkingen en krimpholten veroorzaken.

Dikteverschillen veroorzaken meestal inwendige spanningen in het product. Zijn wanddikteverschillen niet te vermijden, dan dient voor geleidelijke overgangen gezorgd te worden. Zie fig 1.

De figuren 2 t/m 4 geven enige voorbeelden van constructies waarmee inzakkingen, veroorzaakt door plaatselijke verdikkingen, kunnen worden voorkomen.

Wandverzwaring geeft de mogelijkheid aan de binnenzijde van het product rechte wanden te verkrijgen (fig 5.).

Als gevolg van krimp en oriëntatie ontstaan er inwendige spanningen. Spanningen in de bodem kan men verminderen door daarin een profiel aan te brengen. De bodem kan dan enigszins vervormen, waardoor de krimp geheel of gedeeltelijk kan worden opgevangen (fig 6).

Neem contact op voor meer informatie

PORTFOLIO

CONTACTGEGEVENS

Adres:
De Kletten 12-16
9206 BA Drachten

 

KvK: 01062007
BTW: NL 8103 14940 B01
IBAN: NL 66 RABO 038 90 97 101

HEEFT U EEN IDEE VOOR EEN NIEUW PRODUCT?

ONTDEK OF WIJ U KUNNEN HELPEN