Polyamide (PA) spuitgieten

Polyamide (PA) spuitgieten

Polyamide (PA), beter bekend als Nylon, is een bijzonder sterk, slijtvast en slagvast materiaal. Het wordt daarom veel gebruikt in de auto-industrie en landbouw. Ook in powertools (handboormachines ed) wordt polyamide veel toegepast.

Heeft u een polyamide product dat u wilt laten spuitgieten? Neem dan contact met ons op. In ons spuitgietbedrijf hebben we meer dan 30 jaar ervaring in het maken van kunststof producten. We bespreken graag de mogelijkheden met u.

Neem direct contact op

Hoe werkt polyamide spuitgieten?

Bij polyamide spuitgieten worden kunststof korrels verhit tot een viskeuze massa en onder hoge druk in een spuitgietmatrijs (een mal met vormholten) gespoten. Nadat de kunststof voldoende is afgekoeld en de juiste vorm heeft gekregen wordt het product door de matrijs uitgeworpen.

Polyamide stelt hoge eisen aan het proces en de stabiliteit daarvan, hierdoor is het niet eenvoudig te verwerken. Direct na het spuitgieten zijn de producten erg hard en bros. Omdat polyamide ‘hygroscopisch’ is, neemt het water op tot wel 2% en verkrijgt het materiaal z’n goede eigenschappen. De wateropname kan gedwongen plaatsvinden (onderdompeling in water), maar in de meeste gevallen is blootstelling aan de omgevingslucht, waarbij de luchtvochtigheid z’n werk doet, voldoende. Door de wateropname zwelt het product iets op, dit zorgt voor maatverandering.

De voordelen van polyamide

  • Zeer slijtvast;
  • Zeer sterk;
  • Goede wrijvingscoëfficiënt;
  • Goede temperatuur- en stootvastheid;
  • Zeer goede chemische bestendigheid;
  • Oliebestendig;
  • Krasvast.

Er zijn verschillende types polyamide leverbaar (bijvoorbeeld PA6, PA6.6, PA11 en PA12). Door het materiaal te vullen met glasvezel kan bijvoorbeeld de sterkte worden vergroot. Ook is PA leverbaar in een vlamdovende uitvoering.

De nadelen van polyamimde

  • Lastiger te verwerken dan andere kunststoffen;
  • Maatvoering afhankelijk van luchtvochtigheid;
  • Slecht verlijmbaar.

Voorbeelden PA producten

Spuitgieten is een kunststof verwerkingstechniek die wordt toegepast om een waaier aan  kunststof producten te maken. Hieronder ziet u twee voorbeelden van polyamide producten die wij in onze spuitgieterij hebben gemaakt.

Houder voor brandblusser van polyamide

Dit product dient als houder voor een brandblusser. Het wordt gemonteerd in bijvoorbeeld bussen en vrachtwagens. Het gebruikte materiaal is polyamide 6 (PA6).

Polyamide kunststof fietsendrager

Diverse onderdelen voor een fietsendrager waarmee een fiets kan worden vastgezet. Het gebruikte materiaal is polyamide 6.6 (PA6) met een SEBS binnendeel. (Zie ook: portfolio)

Is PA de beste kunststof voor uw product?

Polyamide is een populaire kunststof, maar is het ook de beste keuze voor uw product? Wanneer u een plastic product wilt laten maken, bepalen we graag, samen met u, het beste soort materiaal voor wat u voor ogen heeft. In onze spuitgieterij hebben we ruim 30 jaar ervaring met het spuitgieten van polyamide en andere thermoplasten.

Veelgestelde vragen over PA

Waar wordt polyamide voor gebruikt?

Polyamide wordt onder meer gebruikt voor veel onderdelen in de auto-industrie (bijvoorbeeld in rempedalen en behuizingen elektronica), lagers, connectoren, horloge-behuizingen etc.

Is polyamide recyclebaar?

Ja, polyamide is mechanisch te recyclen.

Is polyamide UV bestendig?

Polyamide vergeelt door veroudering en UV-straling. Door het toevoegen van kleurpigmenten kan dit proces gelukkig enorm worden vertraagd.

Neem contact op

Wanneer u op zoek bent naar een spuitgietbedrijf om polyamide producten te laten maken, neem dan gerust contact op. Wij helpen graag met de ontwikkeling en het spuitgieten van een nieuw of bestaand kunststof product.

In onze spuitgieterij in Drachten beschikken we over spuitgietmachines die kwalitatief hoogwaardige kunststof producten kunnen produceren tot een productgrootte van ca. 30x20 cm en met een gewicht van maximaal 700 gram. U kunt ons ook bereiken op telefoonnummer 0512-525505.

Neem direct contact op

PORTFOLIO

CONTACTGEGEVENS

Adres:
De Kletten 12-16
9206 BA Drachten

 

KvK: 01062007
BTW: NL 8103 14940 B01
IBAN: NL 66 RABO 038 90 97 101

HEEFT U EEN IDEE VOOR EEN NIEUW PRODUCT?

ONTDEK OF WIJ U KUNNEN HELPEN