Belangrijke thermoplasten

Belangrijke thermoplasten

Hier onder zijn de belangrijkste thermoplasten opgesomd en wordt kort omschreven welke eigenschappen ze hebben. Ook worden enkele toepassingen van de kunststoffen genoemd.

Alle onderstaande thermoplasten worden door AWA Molding door middel van kunststof spuitgieten verwerkt tot plastic producten.

Polyetheen

Polyetheen (PE) is een vrij zacht en taai, kristallijn polymeer dat in twee hoofdtypen voorkomt: LDPE (lage dichtheid, ca. 0,92 kg/dm3) en HDPE (hoge dichtheid, ca. 0,95 kg/dm3). LDPE is aanzienlijk minder stijf dan HDPE. Beide typen verliezen geleidelijk hun stijfheid bij temperatuurverhoging en smelten bij respectievelijk 105 en 125 °C. Voornaamste toepassingen voor LDPE: verpakkingsfolie, zakken, buizen; voor HDPE: emmers, kratten, flessen, vaten.

Polypropeen

Polypropeen (PP) lijkt op polyetheen maar is iets harder en stijver dan HDPE. Het is eveneens kristallijn en smelt bij ca. 165 °C. De slagsterkte van polypropeen laat, vooral bij lagere temperaturen, te wensen over. Polypropeen wordt daarom voor veel toepassingen gemodificeerd met rubber (soms ingebouwd als copolymeer). Voornaamste toepassingen: verpakkingsfolies, vezels, flessen, kratten, buizen, auto-onderdelen. Een bijzonderheid is dat in polypropeen producten scharnieren kunnen worden ingebouwd die een vrijwel onbeperkte weerstand tegen herhaald buigen vertonen (bijv. in doppen voor shampoo).

Polystyreen

Polystyreen (PS) is een amorf, zeer bros, hard polymeer met een verwekingspunt van ca. 90 °C. Verbetering van de slagsterkte wordt ook hier bereikt door het materiaal te mengen of copolymeriseren met rubber (meestal butadieenrubber). Dit gaat echter ten koste van de stijfheid. Ongemodificeerd polystyreen wordt op grote schaal toegepast in koffiebekertjes, wegwerpserviesgoed etc. Slagvast polystyreen (HIPS) wordt o.a. gebruikt in duurzame huishoudelijke artikelen. Op grote schaal wordt polystyreen toegepast als schuim (het bekende piepschuim) voor verpakking en warmte-isolatie.

Polyamide

Polyamide (PA), ook wel nylon, is een verzameling polymeren die in ketenopbouw verschillen en, naar het aantal opeenvolgende koolstofatomen in de keten, onderscheiden worden als (o.a.) PA6, PA6.6, PA11 en PA12. Polyamiden zijn kristallijne polymeren met vrij hoge smeltpunten (>200 °C). Hierdoor behouden ze hun vaste stof-karakter tot een vrij hoge temperatuur hoewel hun, toch al niet zo hoge, stijfheid bij verwarming snel daalt. Polyamiden hebben een uitstekende slagsterkte en slijtageweerstand en een vrij lage wrijvingscoëfficiënt. Dit alles maakt polyamide zeer geschikt voor technische toepassingen in tandwielen, lagers etc. Dikwijls wordt polyamide versterkt met glasvezels (tot wel 60%), wat de stijfheid aanzienlijk vergroot. Een zwak punt van polyamide is de gevoeligheid voor water. In natte toestand is de stijfheid van polyamide veel lager dan in droge toestand. Het water wordt niet alleen door contact met water opgenomen, het materiaal onttrekt ook vocht uit de omgevingslucht. Polyamide wordt daarom vaak geconditioneerd, waarna het zijn optimale mix van stijfheid en slagvastheid verkrijgt.

Polycarbonaat

Polycarbonaat (PC) is tot ca. 140 °C een amorf, glasachtig transparant polymeer met uitstekende mechanische eigenschappen. De slagsterkte van polycarbonaat is extreem hoog. Dit maakt polycarbonaat enerzijds geschikt voor glasvervangende toepassingen, anderzijds voor technische toepassingen. Versterkt met glasvezel is polycarbonaat eveneens geschikt voor metaalvervangende toepassingen (reengineering).

ABS (Acrylonitril-butadieen-styreen)

ABS is een licht doch hard co-polymeer. ABS heeft een hoge slagsterkte, een hoge temperatuurresistentie en een slechts iets lagere stijfheid dan puur polystyreen (PS). ABS wordt op grote schaal toegepast in speelgoed (LEGO), tv-kasten, bureau-machines etc. Een afgeleide van ABS is Arylonitril-Styreen-Acrylester (ASA). In tegenstelling tot polystyreen en ABS onderscheidt dit materiaal zich door zijn hoge weerstand tegen veroudering. ABS wordt voornamelijk gebruikt voor onderdelen van boten, straatverlichting, brievenbussen etc.

Alles over thermoplasten spuitgieten

PORTFOLIO

CONTACTGEGEVENS

Adres:
De Kletten 12-16
9206 BA Drachten

 

KvK: 01062007
BTW: NL 8103 14940 B01
IBAN: NL 66 RABO 038 90 97 101

HEEFT U EEN IDEE VOOR EEN NIEUW PRODUCT?

ONTDEK OF WIJ U KUNNEN HELPEN