Polypropyleen (PP) spuitgieten

Polypropyleen (PP) spuitgieten

Polypropyleen (PP) - ook wel Polypropeen genoemd - is een populaire keuze voor spuitgieten omdat het sterk en duurzaam is en toch licht. Polypropyleen is kristallijn en smelt bij ca. 100 °C, waardoor het ideaal is voor een groot aantal toepassingen zoals plastic verpakkingen, autobumpers, kratten en auto-onderdelen.

Hoe werkt PP spuitgieten?

PP spuitgieten is een proces waarbij gesmolten polypropyleen kunststof in een matrijs wordt gespoten om een verscheidenheid aan plastic onderdelen en producten te maken.

Het spuitgietproces begint met het smelten van de kunststof. De gesmolten kunststof wordt vervolgens onder hoge druk in de matrijs (een mal) gespoten. Zodra de kunststof is afgekoeld en gestold, wordt het polypropeen product uit de matrijs geworpen.

spuitgietmachine met robot en lopende band met producten

Spuitgietmachine met robot en lopende band

Spuitgietproducten van PP 

Spuitgieten is een veelzijdig productieproces dat kan worden gebruikt om een grote verscheidenheid aan onderdelen en producten te maken. Hieronder zijn twee voorbeelden te zien van Polypropyleen producten die wij door middel van spuitgieten hebben gemaakt.

handle met knop van polypropyleen

Handle met knop gemaakt van polypropyleen en ABS

Doseerpompje van polypropyleen

Een doseerpompje voor gebruik op bijvoorbeeld een shampoo fles, gemaakt door middel van spuitgieten van polypropyleen. Zie ook: portfolio)

Voordelen Polypropyleen

  • Lichtgewicht;
  • Sterk en duurzaam;
  • Bestand tegen chemicaliën en hitte;
  • Geschikt voor een brede waaier van toepassingen;
  • Een bijzonder kenmerk is dat producten van polypropyleen kunnen worden voorzien van film-scharnieren die een vrijwel onbeperkte weerstand tegen herhaald buigen vertonen (bijv. in doppen voor shampoo).

Nadelen Polypropyleen

  • Niet biologisch afbreekbaar;
  • De slagsterkte van polypropeen laat, vooral bij lagere temperaturen, te wensen over. Polypropeen wordt daarom voor veel toepassingen gemodificeerd met rubber
  • Bij dikwandige producten kan polypropyleen zo nu en dan leiden tot inval (zogenaamde sink marks);
  • Bij (extreem) lage temperaturen wordt polypropyleen bros. PP blijft vormvast bij temperaturen tussen de -15 en 90 graden Celsius.

Is Polypropyleen de beste kunststof voor uw product?

Polypropyleen is een van de meest gebruikte kunststoffen ter wereld, maar is het ook de beste optie voor uw product? Bij de keuze van de voor het spuitgieten te gebruiken kunststof moet met een aantal factoren rekening worden gehouden. Deze omvatten onder meer de sterkte en duurzaamheid van de kunststof, de bestendigheid van de kunststof tegen chemicaliën en hitte, en het gewicht van de kunststof. Wanneer u een plastic product laten maken wilt, dan bepalen we samen met u of polypropyleen de meest geschikte kunststof is. Bij AWA Molding hebben we ruimte ervaring met het spuitgieten van PP en andere thermoplastische kunststoffen.

We denken graag met u mee

Bent u op zoek naar een gespecialiseerd kunststof spuitgietbedrijf om uw polypropyleen producten te laten ontwikkelen en/of maken? Wij helpen u graag met de ontwikkeling en het spuitgieten van een nieuw of bestaand product. We zijn ook te bereiken op telefoonnummer 0512-525505.

Neem direct contact op

PORTFOLIO

CONTACTGEGEVENS

Adres:
De Kletten 12-16
9206 BA Drachten

 

KvK: 01062007
BTW: NL 8103 14940 B01
IBAN: NL 66 RABO 038 90 97 101

HEEFT U EEN IDEE VOOR EEN NIEUW PRODUCT?

ONTDEK OF WIJ U KUNNEN HELPEN