Polycarbonaat spuitgieten

Polycarbonaat spuitgieten

Polycarbonaat (PC) is een sterke kunststof die vaak wordt gebruikt voor spuitgieten. Het is een van de meest transparante kunststoffen en wordt daarom vaak gebruikt in ramen, lenzen en andere optische toepassingen.

Heeft u een Polycarbonaat product dat u wilt laten spuitgieten? Neem dan contact met ons op. Wij hebben in ons spuitgietbedrijf meer dan 30 jaar ervaring in het maken van polycarbonaat producten voor diverse toepassingen.

We bespreken graag de mogelijkheden met u.

Neem direct contact op

Hoe werkt polycarbonaat (PC) spuitgieten?

Polycarbonaat spuitgieten is een proces waarbij polycarbonaat korrels verhit worden en onder hoge druk in een spuitgietmatrijs (een mal met holtes) van een spuitgietmachine worden gespoten. Zodra de kunststof voldoende is afgekoeld en gestold, heeft het product de gewenste vorm gekregen en wordt het uit de matrijs geworpen.

Polycarbonaat heeft een vrij smal verwerkingsgebied en is daardoor wat lastiger te verwerken dan andere populaire kunststoffen. Zowel aan de matrijs als aan het spuitgietproces worden hoge eisen gesteld.

Voorbeelden polycarbonaat producten

Door middel van spuitgieten kunnen vele verschillende soorten kunststof producten worden gemaakt. Polycarbonaat wordt bijvoorbeeld gebruikt om behuizingen voor mobiele telefoons, elektrische componenten, veiligheidsbrillen en medische apparatuur te maken.

Hieronder ziet u twee voorbeelden van producten die wij bij AWA Molding van polycarbonaat hebben gemaakt.

 

product van polycarbonaat

Dit product is ontwikkeld in een re-engineeringsproces van metaal naar kunststof. Het gebruikte materiaal is polycarbonaat (PC)

transparant product van polycarbonaat

Dit product is ontwikkeld voor een apparaat waarmee zonnebanken bediend kunnen worden. Het gebruikte materiaal is polycarbonaat (PC). (Zie ook: portfolio)

De voordelen van polycarbonaat

 • Sterk en splintervrij
 • Hoge oppervlakteglans
 • Bijzonder lange levensduur
 • Weinig sprake van kruip, ook bij hogere temperaturen
 • Prima taaiheid, ook in het geval van temperaturen onder het vriespunt
 • Redelijk bestand tegen chemicaliën
 • Goed bestand tegen hitte
 • Elektrisch isolerend materiaal
 • Eenvoudig te bewerken (bijvoorbeeld boren, frezen, zagen)
 • Hoge smelttemperatuur (de max. gebruikstemperatuur ligt ergens tussen 85 °C en de 100 °C)

De nadelen van polycarbonaat

 • Laag elektrisch isolerend, vergeleken met bijvoorbeeld polystyreen
 • Door het relatief lage smeltpunt niet geschikt voor toepassingen bij hoge temperaturen
 • Kan stress-cracking vertonen (vormt kleine scheurtjes bij doorlopende belasting)
 • Relatief duur materiaal

Is PC de beste kunststof voor uw product?

Polycarbonaat is een vaak gebruikte kunststof bij spuitgieten. Maar is het ook de beste keuze voor uw product? Wanneer u plastic producten laten maken wilt, dan bepalen we graag, samen met u, wat de beste soort kunststof is voor het project. Hiervoor zullen we eerste enkele vragen moeten beantwoorden over de wensen en eisen die u heeft voor het eindproduct. Bij AWA Molding hebben we ruime ervaring met het spuitgieten van polycarbonaat en andere thermoplastische kunststoffen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost polycarbonaat spuitgieten?

De kosten van het spuitgieten van kunststof producten variëren sterk. Ze zijn afhankelijk van diverse factoren zoals de grootte en complexiteit van de matrijs, het gebruikte materiaal en grondstofprijs, de geproduceerde hoeveelheid en het land waar de matrijs wordt gemaakt. Kijk voor meer informatie op de pagina kosten spuitgieten.

Hoeveel duurzaam is polycarbonaat?

Polycarbonaat is volledig recyclebaar.

Hoe sterk is polycarbonaat?

Polycarbonaat is erg sterk, waarbij vooral de slagvastheid enorm hoog is. Daarom is het materiaal zeer geschikt voor behuizingen die onder zware omstandigheden worden gebruikt, waar het risico op bijvoorbeeld vallen hoog is.

We denken graag met u mee

Wanneer u op zoek bent naar gespecialiseerd kunststof spuitgietbedrijf om uw producten te laten ontwikkelen en/of maken, neem dan gerust contact op. Wij helpen graag met de ontwikkeling en het spuitgieten van een nieuw of bestaand polycarbonaat product.

In ons spuitgietbedrijf in Drachten beschikken we over spuitgietmachines die 24/7 kwalitatief hoogwaardige kunststof producten voor u kunnen maken tot een grootte van ca. 30x20 cm, en met een gewicht van maximaal 700 gram. We zijn ook te bereiken op telefoonnummer 0512-525505.

Neem direct contact op

PORTFOLIO

CONTACTGEGEVENS

Adres:
De Kletten 12-16
9206 BA Drachten

 

KvK: 01062007
BTW: NL 8103 14940 B01
IBAN: NL 66 RABO 038 90 97 101

HEEFT U EEN IDEE VOOR EEN NIEUW PRODUCT?

ONTDEK OF WIJ U KUNNEN HELPEN