Kostprijs matrijzen

Kostprijs matrijzen

Matrijskosten beginnen bij een bedrag van ca. 3.000 euro. Spuitgieten is door deze noodzakelijke opstartkosten dan ook met name interessant voor het produceren van series vanaf ca. 3.000 producten.

Om een goede inschatting te kunnen maken van de matrijskosten is het belangrijk dat de vormgeving van het gewenste product vaststaat en dat het verwachte productievolume bekend is.

De vorm (en dus prijs) van de matrijs wordt namelijk mede bepaald door

  • Het design van het product: hoe complexer, hoe meer matrijsonderdelen 
  • Het verwachte productievolume: hoe groter het verwachte volume, hoe duurzamer de matrijs dient te zijn 

De voornaamste aspecten die de kostprijs van een matrijs bepalen zijn hier onder opgesomd.

De vorm van het product

  • Productgrootte: hoe groter het product, hoe groter de matrijs.
  • In het meest eenvoudige scenario heeft de matrijs één deling en bestaat deze daarmee uit twee helften. Veel producten zijn echter voorzien van allerlei details en vergen een meer gecompliceerdere matrijsconstructie.
  • De eisen die worden gesteld aan het productoppervlak.

Het aantal producten dat een matrijs maakt

  • Bij jaarafnames tot ca 75.000 stuks wordt er doorgaans een enkelvoudige matrijs gebruikt. Dat wil zeggen: een matrijs met één productholte. Bij grotere jaarbehoefte kan het aantal holtes (caviteiten) oplopen tot meer dan 90.
  • Bij grote jaarafnames is het belangrijk dat de matrijs op een eenvoudige manier onderhouden kan worden. De constructie van de matrijs wordt dan op dit punt geoptimaliseerd.

Hoge druk (tot 2.500 bar)

  • Hierdoor is een zeer stabiele matrijsconstructie nodig. In de praktijk betekent dit dat de meeste matrijzen van staal worden gemaakt.
  • Ieder detail in de matrijsholte is zichtbaar op het eindproduct. Dat wil zeggen dat ook een krasje of een kleine beschadiging zichtbaar zal zijn op het product. Daarom worden de stalen onderdelen in de holte van de matrijs vaak extra gehard en daarmee zeer slijtvast gemaakt.
  • Iedere opening in de matrijsholte die groter is dan een fractie van een milimeter (0,03 mm.) is zichtbaar op het product. De matrijsdelen moeten dus zeer nauwkeurig worden bewerkt.

Meer informatie over de kosten van een matrijs

Wilt u meer informatie over matrijzen of de kosten van het laten maken van een matrijs? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag en kunnen vrij snel een berekening maken van de matrijskosten voor uw product.

neem contact op

PORTFOLIO

CONTACTGEGEVENS

Adres:
De Kletten 12-16
9206 BA Drachten

 

KvK: 01062007
BTW: NL 8103 14940 B01
IBAN: NL 66 RABO 038 90 97 101

HEEFT U EEN IDEE VOOR EEN NIEUW PRODUCT?

ONTDEK OF WIJ U KUNNEN HELPEN