Matrijs en productvorm

De vorm van een product moet zowel aan esthetische als technische eisen voldoen. Bij het spuitgietproces kan het zijn dat technische eisen beperkingen opleggen aan de visuele eisen van het product en vice versa.

Vanuit technisch oogpunt wordt bijvoorbeeld de voorkeur gegeven aan gebogen vlakken (fig.1). Zij geven het product een grotere stevigheid dan verkregen wordt door het platte vlak van verstevigingsribben te voorzien.

Bovendien tekenen ribben zich af als donkere strepen of inzakkingen aan het oppervlak. Bij grote voorwerpen zijn ribben (en dus ook inzakkingen) niet altijd te vermijden. Om de inzakkingen zoveel mogelijk te beperken wordt aanbevolen de dikte van de rib niet groter te maken dan 0,5 tot 0,7 maal de dikte van de wand waaraan de rib wordt bevestigd. De hoogte van de rib mag maximaal drie maal de wanddikte zijn (fig.2).

Om donkere strepen of lichte inzakkingen ten gevolge van ribben te camoufleren kunnen aan de andere zijde markeringen worden aangebracht. Zie de voorbeelden in fig.3.

Randen en hoeken van producten moeten worden afgerond om inwendige spanningen te vermijden en vloeiweerstanden in de matrijs op die plaatsen te verminderen. Afrondingen mogen de gelijkmatigheid van de wanddikte echter niet verstoren.

Neem contact op voor meer informatie

PORTFOLIO

CONTACTGEGEVENS

Adres:
De Kletten 12-16
9206 BA Drachten

 

KvK: 01062007
BTW: NL 8103 14940 B01
IBAN: NL 66 RABO 038 90 97 101

HEEFT U EEN IDEE VOOR EEN NIEUW PRODUCT?

ONTDEK OF WIJ U KUNNEN HELPEN