Kunststoffen

Kunststoffen

Onder de term kunststof wordt vaak de Engelse term plastic verstaan, een soort kunststof die verweekt en smelt (plastisch wordt) bij verhitting en in die toestand vervormd kan worden.

Kunststoffen zijn polymeren. Er bestaan verschillende typen kunststof. Thermoplastische kunststoffen smelten bij verhitting en zijn daarom goed recyclebaar (een betere term voor plastic is dan ook eigenlijk 'thermoplastische kunststof').

Thermoplasten kunnen door middel van spuitgieten gevormd worden tot kunststof producten. Bekende thermoplasten die gebruikt worden bij spuitfieten zijn ABS, polyetheen, polypropeen, polyamide, polystyreen en polycarbonaat. Naast thermoplastische kunststoffen zijn er nog tenminste twee andere soorten kunststof: elastomeren (synthetische rubbers) en thermoharders (bijvoorbeeld bakeliet). Elastomeren en thermoharders zijn 'uithardende' kunststoffen en zijn daardoor niet recyclebaar.

De keuze voor een type kunststof is bepalend voor de uiteindelijke eigenschappen van het eindproduct. Al vroeg in het ontwikkelproces moet duidelijk zijn welke technische en visuele eisen gesteld worden aan het product. Op grond van de gestelde eisen wordt een geschikt materiaal gekozen.

Elk type kunststof heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Slagsterkte, verwekingspunt en resistentie tegen hoge temperaturen (o.a. vlamverdovendheid) zijn voorbeelden van materiaaleigenschappen waarmee rekening gehouden moet worden bij de materiaalkeuze. Spuitgieten vergt dan ook veel ervaring en grondige materiaalkennis.

AWA Molding spuitgiet vrijwel alle thermoplastische kunststoffen.

Alles over spuitgieten

PORTFOLIO

CONTACTGEGEVENS

Adres:
De Kletten 12-16
9206 BA Drachten

 

KvK: 01062007
BTW: NL 8103 14940 B01
IBAN: NL 66 RABO 038 90 97 101

HEEFT U EEN IDEE VOOR EEN NIEUW PRODUCT?

ONTDEK OF WIJ U KUNNEN HELPEN