Polyethyleen (PE) spuitgieten

Polyethyleen (PE) spuitgieten

Polyethyleen (PE / polyetheen) is de meest gebruikte kunststof ter wereld. Dit komt met name door de lage prijs van het materiaal in combinatie met de eigenschappen. PE is vooral een erg taai en toch redelijk sterk product, wat het geschikt maakt voor de productie van bijvoorbeeld plastic zakken, frisdrank- en bierkratten en speeltoestellen.

Heeft u een polyethyleen product dat u wilt laten spuitgieten? Neem dan contact met ons op. Wij hebben in ons spuitgietbedrijf meer dan 30 jaar ervaring in het maken van kunststof producten voor diverse toepassingen en bespreken graag, geheel vrijblijvend, de mogelijkheden met u.

Neem direct contact op

Hoe werkt Polyethyleen spuitgieten?

Polyethyleen spuitgieten is het proces waarbij polyethyleen kunststof korrels verhit worden tot een viskeuze massa en onder hoge druk in een matrijs (een mal met vormholtes) wordt gespoten. Wanneer het product voldoende is afgekoeld en gestold, opent de matrijs en heeft het product de gewenste vorm gekregen. PE heeft een wat hogere warmteinhoud dan bijvoorbeeld PS (polystyreen), waardoor de afkoelsnelheid (en daarmee de verwerkingstijd) wat hoger is.

spuitgietmachine met robot en lopende band met producten

Spuitgietmachine met kunststof producten op lopende band

De voordelen van polyethyleen

 • Sterk en splintervrij;
 • Hoge oppervlakteglans;
 • Bijzonder lange levensduur;
 • Weinig kruip, ook bij hogere temperaturen;
 • Prima taaiheid, ook bij temperaturen onder het vriespunt;
 • Redelijk goed bestand tegen chemicaliën;
 • Elektrisch isolerend materiaal;
 • Eenvoudig te bewerken (bijvoorbeeld boren, frezen, zagen).

Polyethyleen is zacht en buigzaam en bruikbaar tot -50 graden Celsius. PE is ook vrij goed bestand tegen chemicaliën en absorbeert weinig vocht. PE is van nature transparant, maar elke gewenste tint kan worden gecreëerd door in het productieproces kleurstoffen toe te voegen.

PE is verkrijgbaar in diverse varianten, waaronder HDPE (High Density Polyethyleen) en LDPE (Low Density Polyethyleen). Omdat HDPE een grotere dichtheid heeft, is het bestand tegen hogere temperaturen en is het beter bestand tegen chemicaliën. Omdat LDPE een zachtere stof is, is de veerkracht groter.

De nadelen van polyethyleen

 • Laag elektrisch isolerend, vergeleken met bijvoorbeeld polystyreen;
 • Door het relatief lage smeltpunt niet geschikt voor toepassingen bij hoge temperaturen;
 • Krasgevoelig doordat het materiaal vrij zacht is.

Is polyethyleen de beste kunststof voor uw product?

Polyethyleen is de meest gebruikte kunststof ter wereld, maar is het ook de beste keuze voor uw product? Wanneer u plastic producten laten maken wilt, dan bepalen we graag, samen met u, wat de beste soort kunststof is voor uw specifieke situatie. Hiervoor zullen we eerste samen enkele vragen moeten beantwoorden over de wensen en eisen die u heeft voor het eindproduct. De kosten van de beschikbare materialen spelen mogelijk ook een rol bij de materiaalkeuze. Bij AWA Molding hebben we ruime ervaring met het spuitgieten van polyethyleen en andere thermoplastische kunststoffen.

Veelgestelde vragen

Waar wordt polyethyleen voor gebruikt?

PE wordt met name voor bierkratten, speelgoed, plastic zakken, speeltoestellen, deksels, doppen etc. gebruikt

Hoe sterk is polyethyleen?

Het materiaal is vooral enorm taai en vertoont weinig kruip, en dat in combinatie met een lange levensduur. Die eigenschappen zijn bij bijvoorbeeld bierkratten erg gewild, daar wordt niet alleen mee gegooid, maar de kratten worden ook hoog op elkaar gestapeld op pallets, gevuld met volle flessen.

Is polyethyleen duurzaam?

PE is volledig te recyclen, wat op grote schaal gebeurt.

We denken graag met u mee

Wanneer u op zoek bent naar gespecialiseerd kunststof spuitgietbedrijf om uw producten te laten ontwikkelen en/of maken, neem dan gerust contact op. Wij helpen graag met de ontwikkeling en het spuitgieten van een nieuw of bestaand PE product.

In ons spuitgietbedrijf in Drachten beschikken we over spuitgietmachines die kwalitatief hoogwaardige kunststof producten voor u kunnen maken tot een grootte van ca. 30x20 cm, en met een gewicht van maximaal 700 gram. We zijn ook te bereiken op telefoonnummer 0512-525505.

Neem direct contact op

PORTFOLIO

CONTACTGEGEVENS

Adres:
De Kletten 12-16
9206 BA Drachten

 

KvK: 01062007
BTW: NL 8103 14940 B01
IBAN: NL 66 RABO 038 90 97 101

HEEFT U EEN IDEE VOOR EEN NIEUW PRODUCT?

ONTDEK OF WIJ U KUNNEN HELPEN