Kostprijs per product

Kostprijs per product

De kosten van kunststof spuitgieten verschillen per product. De kostprijs wordt grotendeels bepaald door matrijskosten, grondstofkosten en machinekosten. Een eenvoudige rekensom geeft een redelijke indicatie van de te verwachten kosten.

De belangrijkste factoren die invloed uitoefenen op de totale kostprijs van een kunststof product zijn:

  • Matrijskosten
  • Grondstofkosten
  • Machinekosten

Wilt u een kostenindicatie op maat? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen snel een realistische inschatting maken van de productprijs en u geheel vrijblijvend een offerte aanbieden.

Matrijskosten

Voor een kunststof product kan worden geproduceerd, dient in de meeste gevallen eerst een matrijs gemaakt te worden. Een matrijs is in feite een mal die die het product zijn vorm geeft. Het is een noodzakelijke investering in het begin van het productieproces van een nieuw product.

Matrijskosten bedragen ca. 3.000,- voor een relatief eenvoudige matrijs. Hoe complexer het kunststof product dat u wilt maken, hoe duurder de matrijs.

Grondstofkosten

Grondstofkosten bepalen voor een deel de kostprijs per product. Afhankelijk de eisen die gesteld worden aan een product, zoals slagsterkte, textuur en bestandheid tegen chemische stoffen, wordt een passende kunststof gekozen. De meest gebruikte thermoplasten worden ingekocht tegen kiloprijzen, variërend tussen de 1,50- en 4,- per kg.

Bij het spuitgieten van zeer kleine productgewichten (< 2 gram) kan het zijn dat het gewicht van de aanspuiting wordt meegeteld in de berekening van het totale productgewicht en dus ook betaald moet worden.

Machinekosten

Op grond van het productgewicht en de productgrootte wordt een machinekeuze gemaakt. Spuitgietmachines zijn er van zeer klein tot zeer groot. De benodigde procestijd speelt mee in de berekening van de kostprijs. De procestijd wordt grotendeels bepaald door de wanddikte van het product. Hoe dikker het product, hoe langer de machine nodig heeft om het product te kunnen maken.

Snelle inschatting van de kostprijs

Om een snelle inschatting te maken van de kostprijs van een kunststof product kunt u het grondstofgewicht vermenigvuldigen met de grondstofprijs, waarna het geheel vermenigvuldigd wordt met een factor 3. Voor het gemiddelde product geeft dit een goede indicatie van de kostprijs.Hoe dikwandiger het product, hoe groter de factor, hoe dunwandiger, hoe kleiner.

Soms is een nabewerking van een product nodig om het gewenste eindproduct te realiseren. Nabewerkingstechnieken als decoratie, lijmen en lassen verhogen de kostprijs per product.

Per productierun dient verder rekening gehouden te worden met een machine-insteltarief. Bij bijzondere kwaliteitsplannen dient men bovendien rekening te houden met een opslag.

Kleine aantallen

Het spuitgieten van kleine aantallen van een nieuw product (<2.500) is niet altijd rendabel door de opstartkosten die moeten worden gemaakt om een product te kunnen spuitgieten, zoals matrijskosten. Wanneer er eenmaal een matrijs is gemaakt, wordt het spuitgietproces uitermate rendabel.

Wanneer u slechts een klein aantal producten wilt laten maken (<100), is de kans dan ook groot dat u het product beter kunt laten 3D printen in plaats van te spuitgieten. Zie ook: kleine series spuitgieten

Kosten van uw product?

De kosten van spuitgieten verschillen per product en productievolume. Heeft u een product dat u wilt laten spuitgieten en wilt u een kostenberekening op maat? Neem dan contact met ons op. AWA Molding kan snel een realistische inschatting maken van de productprijs en u geheel vrijblijvend een offerte aanbieden.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

PORTFOLIO

CONTACTGEGEVENS

Adres:
De Kletten 12-16
9206 BA Drachten

 

KvK: 01062007
BTW: NL 8103 14940 B01
IBAN: NL 66 RABO 038 90 97 101

HEEFT U EEN IDEE VOOR EEN NIEUW PRODUCT?

ONTDEK OF WIJ U KUNNEN HELPEN