Matrijzen voor spuitgieten

Matrijzen voor spuitgieten

Een matrijs is een gereedschap dat gefabriceerd wordt om een kunststof product te vormen. De kwaliteit en kenmerken van het eindproduct worden bepaald door de matrijs die voor het spuitgieten wordt gebruikt.

Matrijzen zijn essentieel bij het spuitgieten van kunststof producten. Een matrijs kan vergeleken worden met een mal; het geeft producten hun vorm. Omdat je iedere imperfectie van de matrijs terug ziet op het eindproduct, is het belangrijk dat matrijzen met grote zorgvuldigheid worden geconstrueerd en gefabriceerd.

Eigen constructie van matrijzen

Matrijzen worden door AWA Molding zelf geconstrueerd. Samen met de opdrachtgever kiezen we de productiematrijs die het meest geschikt is voor de productie van een bepaald product. In sommige gevallen wordt een proefmatrijs gebruikt.

Matrijsonderdelen

Matrijzen bestaan uit verschillende onderdelen (matrijsonderdelen). De onderdelen zijn zo geconstrueerd dat, nadat het te verwerken materiaal (een type kunststof) is ingespoten en de ingesloten lucht is ontsnapt, het gevormde product gemakkelijk en vooral snel van de matrijs verwijderd kan worden.

De grootte van een matrijs

De grootte van een matrijs wordt bepaald door:

  • De vorm en afmetingen van het product;
  • Het (verwachte) productievolume;
  • De capaciteit en afmetingen van de spuitgietmachine.

Op basis van dit type overwegingen kiest AWA Molding de meest geschikte matrijs om het gewenste product te spuitgieten. Zo kan het zijn dat er gekozen wordt voor een aluminium matrijs, maar net zo goed voor een meervoudige doorgeharde stalen matrijs. Met behulp van CAD-systemen zorgen we ervoor dat de efficiency bij het spuitgieten gemaximaliseerd wordt. Hoofdzakelijk komen onze matrijzen uit Azië en Nederland.

Matrijsconstructie

Mede bepalend voor de matrijsconstructie zijn de verwerkingseigenschappen en –condities van het gebruikte kunststof. Thermoplastische kunststoffen komen in vele soorten (ABS, polyetheen, polyamide, polystyreen etc.), elk met hun eigen mogelijkheden en beperkingen. De keuze voor een type kunststof hangt af van de technische en visuele eisen die gesteld worden aan het eindproduct.

Vorm en aanspuiting

De vorm van het product (productontwerp) en zijn toleranties bepalen de plaats en vorm van de aanspuiting (het bijproduct van spuitgieten). De toleranties op de afmetingen zijn afhankelijk van de krimp, die op zijn beurt wordt bepaald door diverse verwerkingscondities (o.a. afmetingen van de aanspuiting, temperatuur van de matrijs, polymeertemperatuur, nadruk en productvorm).

Kostprijs van een matrijs

Matrijzen zijn relatief kostbare investeringen die doorgaans enkel bij grotere series (vanaf ca. 3.000 stuks per jaar) rendabel zijn. De kostprijs van een matrijs wordt onder meer bepaald door de geometrie van het gewenste product en de druk die nodig is voor het productieproces.

Proefmatrijs

Met behulp van speciale (low cost) proefmatrijzen kan AWA Molding kleine pre-series produceren. Van proefmatrijzen wordt vaak gebruikgemaakt wanneer er met meerdere prototypen getest moeten worden. Proefmatrijzen minimaliseren de risico's van de aanmaak van een productiematrijs en zijn vaak van aluminium.

Productiematrijs

Hoogwaardige kwaliteit, korte cyclustijd, bedrijfszekerheid, de beste prijs- en kwaliteitsverhouding. Dit zijn de eisen die AWA Molding stelt aan een goede productiematrijs. Van open-dicht matrijzen, moedermatrijzen, tot 3-platen- en matrijzen met vele schuiven, AWA Molding heeft ervaring met vrijwel elk type matrijs.

Neem contact op voor meer informatie

PORTFOLIO

CONTACTGEGEVENS

Adres:
De Kletten 12-16
9206 BA Drachten

 

KvK: 01062007
BTW: NL 8103 14940 B01
IBAN: NL 66 RABO 038 90 97 101

HEEFT U EEN IDEE VOOR EEN NIEUW PRODUCT?

ONTDEK OF WIJ U KUNNEN HELPEN