Kunststof nabewerken

Kunststof decoreren is een nabewerkingstechniek die op grote schaal wordt toegepast. Metallisatie en lakken zijn de meest voorkomende decoratietechnieken.

Kunststof metalliseren

Door middel van galvaniseren zijn lagen metaal als nikkel, chroom, goud en aanverwanten op een beperkt aantal thermoplastische kunststoffen na het spuitgieten aan te brengen. Metalliseren wordt toegepast ter decoratie en/of afscherming van ektromagnetische storingen. De vele stappen en baden die nodig zijn voor het galvaniseren vergen kennis en inzicht om tot een mooi eindproduct te komen. Het succes van de behandeling hangt echter sterk af van het ontwerp en de productie van het kunststof onderdeel dat men wenst te metalliseren.

De basiseigenschappen die metalliseren mogelijk maken zijn een lage uitzettingscoëfficiënt van de toegepaste thermoplast en de mogelijkheid het materiaaloppervlak te etsen. Van de onderdelen die tegenwoordig worden gemetalliseerd met behulp van de galvanotechniek is het merendeel van ABS, een ABS+PC blend, of polyamide. Op kleinere schaal wordt polypropeen, gevuld met calciumcarbonaat, toegepast.

Kunststof lakken

De meest toegepaste basislak voor het lakken van kunststof is een acryllak. De lak kan, afhankelijk van de thermoplast, direct of na een voorbehandeling (bijv. polypropeen en polyetheen) worden aangebracht. Afhankelijk van de thermoplast wordt de lak gemodificeerd om een goede hechting te combineren met elasticiteit, krasvastheid etc. Grote vlakken worden meestal door middel van een zeefdruk bedrukt, kleine of gewelfde vlakken door middel van een tampoprint.

Andere nabewerkingstechnieken van kunststof zijn kunststof lijmen en kunststof lassen.

Kunststof lijmen

PORTFOLIO

CONTACTGEGEVENS

Adres:
De Kletten 12-16
9206 BA Drachten

 

KvK: 01062007
BTW: NL 8103 14940 B01
IBAN: NL 66 RABO 038 90 97 101

HEEFT U EEN IDEE VOOR EEN NIEUW PRODUCT?

ONTDEK OF WIJ U KUNNEN HELPEN