Kunststof lassen

Het lassen van kunststof is beperkt tot de thermoplastische kunststoffen. Enkel kunststoffen die door het toevoegen van warmte zachter worden of smelten (zonder te degraderen) zijn lasbaar.

In principe kan men zeggen dat alleen dezelfde materialen aan elkaar gelast kunnen worden. Een uitzondering vormen de amorfe kunststoffen waarvan de verwekingstrajecten dicht bij elkaar liggen. Voorbeelden hiervan zijn ABS-PMMA, ABS-SAN PMMA-PC, PUR-PA, PVC-PMMA, PVC-SAN. De belangrijkste lasmethoden worden hier onder beschreven.

Ultrasoonlassen 

Ultrasoonlassen is een lastechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van mechanische trillingen met een hoge frequentie (20-40 kHz.). Wanneer de verschillende componenten op de juiste manier ontworpen zijn, zorgen de trillingen voor een plaatselijke warmteontwikkeling aan het verbindingsvlak. De lastijden zijn erg kort (1,5 s. is al relatief lang) en de techniek is in veel gevallen zeer goed te automatiseren. De gereedschapskosten zijn vrij hoog, waardoor ultrasoonlassen met name geschikt is voor grotere series.

Vibratielassen 

Bij vibratielassen wordt warmte opgewekt door de te lassen componenten lineair ten opzichte van elkaar te verplaatsen. Producthelften worden geplaatst in mallen en over elkaar heen bewogen. Procestijden bedragen enkele seconden tot enkele tientallen seconden.

Spiegellassen 

Bij spiegellassen worden de te lassen delen verwarmd door een hete metalen plaat. De plaat is voorzien van een niet hechtende laag (meestal teflon) om het kleven van de smeltende kunststof te voorkomen. Wanneer de te verbinden vlakken voldoende zijn verwarmd, wordt de plaat verwijderd en worden de beide delen op elkaar gedrukt. Spiegellassen gaat altijd gepaard met braamvorming.

Neem contact op voor meer informatie

PORTFOLIO

CONTACTGEGEVENS

Adres:
De Kletten 12-16
9206 BA Drachten

 

KvK: 01062007
BTW: NL 8103 14940 B01
IBAN: NL 66 RABO 038 90 97 101

HEEFT U EEN IDEE VOOR EEN NIEUW PRODUCT?

ONTDEK OF WIJ U KUNNEN HELPEN